Božja beseda

Glasilo ptujskih župnij

zivljenje vstajenje logo

Viktorinov večer, 19. oktober 2012

Predavanje VIKTORIN vabiloV petek, 19. oktobra 2012, ob 19.30 uri, bo v refektoriju minoritskega samostana na Ptuju Viktorinov večer. Gost večera bo ljubiteljski botanik, g. Marjan Šenica iz Spuhlje. Predstavil nam bo orhideje – kukavičevke v Sloveniji, ki rastejo v naravi.

Na svetu v naravi raste okoli 20.000 vrst, v Evropi 300 vrst, v Sloveniji pa je do sedaj znanih 81 vrst.

Na predavanju – projekciji bo predstavljenih 51 vrst iz Slovenije. Štiri vrste rastejo v neposredni bližini Ptuja, na nasipu ptujskega jezera pa kar enajst vrst teh lepotic..

V naravi jih srečamo samo tam kjer imajo za to pogoje. Na travnikih počasi izginjajo tam kjer se redno ne kosi (zaraščanje) in kjer se uporabljajo gnojila.

V Sloveniji so vse orhideje – kukavičevke v naravi zavarovane.

Marjan Šenica se ljubiteljsko ukvarja z botaniko že 20 let. Fotografira predvsem rastline ki rastejo v naravi. Je član Botaničnega društva in Prirodoslovnega društva, sodeluje z Zavodom za varstvo narave ter seveda s poklicnimi in ljubiteljskimi botaniki.

Imel je že kar nekaj fotografskih razstav in predavanj v Mariboru, Ljubljani, na Pohorju, Koroškem, Trnovski vasi, seveda pa je svoj konjiček predstavil v Ptuju v CID-u, Sv. Roku in domači Spuhlji.

Leta 2009 je bila izbrana njegova fotografija njivske zlatice ki je upodobljena na poštni znamki. Letos pa so čipkarice Slovenije izbrale med poslanimi fotografija rož tudi njegovo po kateri so izdelale čipko za razstavo rastlin in čipk na 15. svetovnem čipkarskem kongresu v Caenu v Franciji. Ta razstava bo potovala tudi v Sloveniji.

Ima pa tudi svojo spletno stran: smara.si

 

Kulturni utrinek pa bo bodo izvedle pevke Kulturnega društva ljudskih pevk JEZERO z dvema pesmima­: Slomškova Rožni venec in ljudsko; Stoji, stoji en hrib stman.

Pevke delujejo že osem let pod vodstvom ga. Ane Šori in mentorice ga. Silve Kajtezovič.

 

Prijazno vabljeni!