Božja beseda

Glasilo ptujskih župnij

zivljenje vstajenje logo

Koncert zbora iz Podnanosa - nedelja, 11.marec 2012

Koncert zbora iz Podnanos.

 

V nedeljo, 11. marca 2012, bo ob 17.15 uri, v cerkvi sv. Petra in Pavla v Minoritskem samostanu na Ptuju, veliki koncert številčno velikega zbora iz Podnanosa. Cerkveni pevski zbor Stanko Premrl Podnanos iz župnije Sv.Vida Podnanos deluje že 24 let pod vodstvom   Vide Fabčič. Na začetku so ustanovili otroški zbor, ki je že na začetku štel 90 pevcev. Po približno 8 letih je ta zbor prevzel mesto glavnega zbora v župniji. Vsak kdor zagleda tako številen mlad  zbor se začudi od kje toliko mladine v Podnanosu, kjer so ponosni na rojaka skladatelja,organista in duhovnika Stanka Premrla po katerem zbor nosi ime.

Najmlajši pevci se najprej uveljavijo v otroškem zboru, ki jim vzgojijo ljubezen do glasbe in nato v mladinskem oziroma odraslem zboru. Zbor ima trenutno 70 mladih pevcev. Pevci so veseli in srečni ko pojejo Bogu v čast in ljudem v veselje. Zbor poje vsako nedeljo pri maši ,otroški zbor pa enkrat mesečno. Udeležuje se tudi raznih prireditev na posvetnem področju. Skupaj so žepeli v Rimu, obiskali rojake v Studgartu in Švici. Vsako leto poromamo skupaj z župnijo na Sv. Goro pri Novi Gorici Lansko leto so prepevali na Evharističnem kongresu v Celju. Udeležujejo se raznih revij in tekmovanj. Novembra 2011 so v Postojni na tekmovanju zborov osvojili srebrno plaketo. Ob 20 letnici delovanja so izdali zgoščenko, lansko leto pa so skupaj z zborom iz Logatca in sinfoničnim orkestrom izvedli  koncert ter izdali zgoščenko IN MEMORIAM " Lux aeterna".


Na Ptuj smo jih povabili v postnem času, ko nam bodo predstavili Cantato - KRIŽEV POT, ki je delo znanega slovenskega glasbenika Avgusta Ipavca. Skladba prikazuje Jezusovo trpljenje, ki bo poleg pesmi prikazano tudi v sliki amaterskih igralcev. Cantata se bo nadaljevala s postnimi pesmimi in nato bo zbor prepeval tudi pri večerni sveti maši.

Vabljeni torej v nedeljo popoldan, ob 17.15 uri, v minoritsko cerkev na Ptuju, kjer nas bodo v pesmi in besedi skozi postni čas, popeljali mladi pevci številčno močnega mešanega pevskega zbora Stanko Premer iz Podnanosa.

Društvo izobražencev Viktorina Ptujskega

Peter Pribožič