• Dobrodošli na spletni strani župnije Ptuj - sv. Peter in Pavel

  • Dobrodošli na spletni strani župnije Ptuj - sv. Peter in Pavel

  • Župnija Ptuj - sv. Peter in Pavel

  • Župnija Ptuj - sv. Peter in Pavel

  • Župnija Ptuj - sv. Peter in Pavel

  • Župnija Ptuj - sv. Peter in Pavel

Dragi starši, veroučenci, otroci, babice, dedki, prijatelji, sosedje, znanci ... lepo vabljeni na adventne delavnice!

Zaradi nabave materiala prosim, da svojo prisotnost sporočite na:
- tel: 040 835 892 Karmen
ali
- na povezavi: https://forms.gle/GMtPze1vKn2UHMk5A

Do četrtka 30.11. javite za delavnico Adventni venčki!

Za ostale delavnice lahko javite tudi kasneje!
Hvala vam!

Povabite lahko tudi svoje bližnje ali prijatelje!

Se vidimo!

adventne delavnice 2023

nove orgle plakat

Mojstri v Mariborski orglarski delavnici že izdelujejo nove orgle za našo cerkev. Na zgornji fotografiji je prikazana oblika in umestitev novih orgel na koru v cerkvi. Po predvidenem planu bodo dokončane v oktobru 2022. Cena izdelave orgel znaša 328.000 EUR. Polovico sredstev bo prispeval minoritski samostan.

Za našo župnijo sv. Petra in Pavla to pomeni, da moramo zbrati 164.000 EUR. Vemo, da je v tem obdobju finančno stanje po družinah težko. Nekateri ste že darovali in tako smo do sedaj zbrali 65.000 EUR. Ostane še nam 100.000 EUR za plačilo. Prosimo vas, da po svojih zmožnostih darujete v ta namen. Vsako prvo nedeljo v mesecu imamo ofer za nove orgle. Denar lahko prinesete tudi v župnijsko pisarno. Seveda lahko vaš prispevek nakažete preko bančnega računa.

ŽUPNIJA PTUJ – SV. PETER IN PAVEL MINORITSKI TRG 1
2250 PTUJ
NOVA KBM
TRR: SI56 0420 20003317 434
Sklic: SI00 1002022

Sklenemo lahko tudi donacijsko pogodbo in tako se bo vaš dar štel v strošek vašega podjetja.


Gospodarski svet župnije je sprejel tudi naslednjo odločitev: župljane in dobre ljudi vabimo, da postanete botri novih orgel. Kdor bo daroval 2.000 EUR bo zlati boter; kdor bo daroval 1.000 EUR bo srebrni boter in kdor bo daroval 500 EUR bo bronasti boter. Denar lahko darujete v več obrokih. Hvala za razumevanje in pomoč.

 

Opis projekta

Cerkev sv. Petra in Pavla na Ptuju je bogoslužni prostor s čudovito akustiko. Pred letom 1945, ko je bila uničena, je imela cerkev dolgoletno zgodovino orgel. Prve naj bi tam stale že leta 1631, ki so bile skozi prihodnja stoletja večkrat predelane s strani različnih orglarjev. Zadnje so bile uničene skupaj s cerkvijo leta 1945.

Ob posvetitvi ponovno zgrajene cerkve 2011 je bil na kor postavljen Škrablov eno manualni pozitiv s petimi registri in obešenim pedalom, ki tam stoji še danes. Seveda je bilo že takrat jasno, da ta inštrument predstavlja le začasno rešitev. V župniji sv. Petra in Pavla deluje velik mešani zbor in ljudsko petje tudi še živi, zato je nujna postavitev novih, tehnično ustreznih in velikosti cerkve primernih orgel.
nove orgle plakat

Nove orgle v cerkvi sv. Petra in Pavla na Ptuju, ki jih bo izdelala Mariborska orglarska delavnica, bodo ene največjih v vzhodni polovici Slovenije. Dokončane bodo predvidoma v dveh fazah in bodo štele 41 registrov, razdeljenih na tri manuale in pedal.

Razlogov, zakaj se je župnija odločila za takšne orgle, je več. Kot prvo je cerkev sv. Petra in Pavla sorazmerno velik in akustično hvaležen bogoslužni prostor, ki potrebuje inštrument ustrezne velikosti. Izjemno barvita paleta registrov bo nepogrešljiva za vse vrste glasbe pri liturgiji, od spremljanja ljudskega in zborovskega petja skozi vsa obdobja cerkvenega leta do slovesnih solističnih uvodov, postludijev ter mirnih meditativnih mediger, ki bodo spremljale osebno molitev.

Po zvočni zasnovi bodo orgle združevale tradicijo in sodobnost, s čimer bodo primerne za izvajanje glasbene literature vseh obdobij. Piščali dveh manualov bodo znotraj orgelske omare vgrajene v ločena prostora z žaluzijami, kar bo orglavcu omogočalo natančno uravnavanje glasnosti. Žaluzije na dveh manualih so v slovenskem prostoru izjemna redkost, kakor tudi širok diapazon jezičniških piščali, ki ga bodo te orgle imele. Raznolikost posameznih registrov in zvok polnih orgel bosta gotovo brez primere v širši okolici.

V samostanski glasbeni šoli deluje orgelski oddelek, ki bo z novimi orglami pridobil učni inštrument najvišje kakovosti. Tukaj bodo svoje znanje pridobivale generacije organistov iz bližnje in širše okolice Ptuja, orgle pa bodo omogočale izvedbo koncertov, revij, izobraževanj, mojstrskih tečajev in tekmovanj na regionalnem, državnem in mednarodnem nivoju.

Festivalsko mesto Ptuj bo bogatejše za glasbilo, ki bo privabljalo vrhunske orglavce od blizu in daleč, cerkev sv. Petra in Pavla pa bo dobila dragocen kos opreme, ki bo župnijo povezoval in duhovno napolnjeval s čudovito glasbo. Hvala vsem, ki boste s svojo donacijo ta zgodovinski projekt omogočili!

Luka Gojkošek


Prisrčno ste vabljeni, da se pridružite občestvu dobrotnikov s svojim darom za NOVE ORGLE.

patri in gospodarski svet Župnije Ptuj – Sv. Peter in Pavel

nove orgle plakat spodaj

nove orgle plakat

Urnik svetih maš v župniji sv. Peter in Pavel

Župnijska cerkev sv. Petra in Pavla

Župnijska cerkev sv. Petra in Pavla

Delavniki in sobote: ob 7.30 in 18.00.
Nedelje: ob 9:00 in 18.00
Pri vsaki maši je možnost svete spovedi.
Podružnična cerkev sv. Roka

Podružnična cerkev sv. Roka

Delavniki: ni svetih maš
Nedelje: ob 8.00.

Župnija

Minoritski trg 1
2250 Ptuj – Slovenija
059 073 000
zupnija@kloster.si
TRR: SI56 0420 2000 3317 434
Župnik: p. Andrej Sotler

Duhovniki

Duhovniki, ki delujejo v ptujskih župnijah:
p. Andrej Feguš,
p. Matei Sentes,
p. Milan Kos,
p. Janez Žurman,
p. Marjan Cafuta,
p. Andrej Sotler,
p. Janko Gašparič,
p. Franc Meško.

Uradne ure v pisarni župnije

Vsak dan po jutranji in večerni sveti maši ter v ponedeljek in petek od 10. do 12. ure.
Telefonska številke pisarne:
059 073 000