• Dobrodošli na spletni strani župnije Ptuj - sv. Peter in Pavel

  • Župnija Ptuj - sv. Peter in Pavel

  • Dobrodošli na spletni strani župnije Ptuj - sv. Peter in Pavel

  • Župnija Ptuj - sv. Peter in Pavel

  • Župnija Ptuj - sv. Peter in Pavel

Obhajanje zavetnikov samostana in župnije svetih Petra in Pavla, je bilo letos v znamenju zlate maše p. Emila Križana. P.Emil je kot duhovnik in župnik deloval v več župnijah, zato so bili ob njegovem jubileju ob njem poleg redovnih bratov, patrov, duhovnikov, zlatomašnika g. Antona Pačnika in kloštrčanov, zbrani župljani iz župnij: Ptuj - sv.Jurij, Sv. Vid pri Ptuju in Dornava. Skupaj so tudi sooblikovali bogoslužje, ki ga je vodil zlatomašnik p.Emil in med katerim nas je nagovoril pridigar p.Slavko Stermšek, prvi Emilov nadkaplan v Proštiji, sedaj pa njegov naslednik pri vodenju župnije sv.Doroteje v Dornavi. p.Slavko je v nagovoru najprej spregovoril o liku svetih apostolov Petra in Pavla, nato pa orisal duhovniško pot jubilanta.

Pri maši je prepeval domači župnijski zbor pod vodstvom prof.Luke Gojkoška, poleg domačih ministrantov so v velikem številu sodelovali tudi ministranti župnije Ptuj - sv.Jurij, kjer je p.Emil začel svojo duhovniško pot. Pri darovanju so simbolne darove: kruh, vino in svečo, k oltarju prinesli zastopniki treh župnij. Ob sklepu bogoslužja je v imenu vseh navzočih zlatomašnika nagovoril zastopnik župnije Dornava in Dornavski župan g.Matej Zorko. Sledilo je voščilo provincialnega ministra in gvardijana v kloštru p.Milana Kosa, ki je p.Emilu. nato je k besedi prišel tudi zlatomašnik, vsem se je zahvalil, začenši Dobremu Bogu, svojim pokojnim staršem, ki so mu poleg bratov in sestre, dali s svojim zgledom, ljubeznijo do slovenske pesmi in krščansko držo lepo popotnico za življenje. Na kratko je opisal svojo pot življenja in postaje na tej poti. Poudaril, da se je doma veliko molilo in prepevalo,.... Nato pa k sebi povabil vse ministrante in navzoče ljudstvo prosil ter povabil, naj si vsak izbere enega konkretnega mladega za katerega bo molil, da bi Gospod tudi izmed njih koga poklical za svojega služabnika v redovniškem ali duhovniškem poklicu.

Po sklepnem blagoslovu in odpeti pesmi je zlatomašnik v cerkvi prejemal osebna voščila, nato pa so se vsi preselili na samostansko dvorišče, kjer so ob dobrotah izpod rok dobrih gospodinj in dobri kapljici vztrajali še dolgo v noč.

Župnija

Minoritski trg 1
2250 Ptuj – Slovenija
059 073 000
zupnija@kloster.si
TRR: SI56 0420 2000 3317 434
Župnik: p. Andrej Sotler

Duhovniki

Duhovniki, ki delujejo v ptujskih župnijah:
p. Andrej Feguš,
p. Matei Sentes,
p. Milan Kos,
p. Marjan Cafuta,
p. Andrej Sotler,
p. Janko Gašparič,
p. Tarzicij Kolenko,
p. Franc Meško.

Uradne ure v pisarni župnije

Vsak dan po jutranji in večerni sveti maši ter v ponedeljek in petek od 10. do 12. ure.
Telefonska številke pisarne:
059 073 000